U bent nu hier:

Zaak-Tuitjenhorn


De zaak rond huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn, die zelfmoord pleegde na een omstreden euthanasie, heeft tot discussie geleid over palliatieve zorg. 

De huisarts heeft in augustus een zeer hoge dosis morfine aan een terminaal zieke patiënt gegeven, waarna de patiënt overleed. Een coassistent die meeliep heeft de zaak in het AMC besproken met haar begeleiders die daarop de IGZ hebben ingelicht. In oktober 2013 heeft justitie de arts van zijn bed gelicht en hem verhoord. Zes dagen later stapte de huisarts uit het leven.


Standpunten van artsenorganisaties


Reactie KNMG

Reactie LHV

  LHV roept IGZ op tot voortzetten onderzoek

  In de zaak rondom de schorsing van huisarts Tromp roept de LHV de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op tot het voortzetten van het onderzoek naar het handelen van Tromp. »»


  Tuitjenhorn: hoe verder na publicatie bevel

  Afgelopen vrijdag maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg het bevel voor huisartsenpraktijk Tuitjenhorn openbaar. Hiermee werd na lange tijd de toedracht rondom de zorgverlening aan de patiënt duidelijk. Zoals reeds eerder gemeld, vindt de LHV het goed dat de inspectie is ingegaan op haar oproep tot openheid. »»


Reactie VPHuisartsen

  VPHuisartsen wil onderzoek naar Tuitjenhorn

  De beroepsvereniging voor huisartsen, VPHuisartsen, wil dat minister Edith Schippers (VWS) een extern, onafhankelijk onderzoek laat doen naar de gebeurtenissen in zaak rond de Tuitjenhornse huisarts Nico Tromp. »»Laatste nieuws over de zaak-Tuitjenhorn


08-01-2014 Natuurlijke dood
20-12-2013 Het effect van Tuitjenhorn
13-12-2013 AMC biedt weduwe Tuitjenhorn excuses aan
10-12-2013 ‘Tuitjenhorn’ verandert handelen huisartsen niet
10-12-2013 ‘Palliatieve sedatie is geen confectie’
10-12-2013 Huisartsen handelen professioneel bij palliatieve sedatie
05-12-2013 Schippers wil meer kennis over laatste levensfase
13-11-2013 Schippers kondigt evaluatie Tuitjenhorn aan
13-11-2013 Breed onafhankelijk onderzoek naar zaak Tuitjenhorn aangekondigd


Blogs over de zaak-Tuitjenhorn


  Ne me quitte pas

  Ne me quitte pas Het was eerste kerstdag 2013, toen 's ochtends vroeg mijn telefoon ging. Eén van de patiënten was stervende en deed dat met een behoorlijke worsteling. »»
  Reacties: 1 reactie


  Beste mevrouw Koster,

  Beste mevrouw Koster, U kent mij niet, maar na het lezen van uw artikel Arts heeft eenzaam beroep in medisch contact, heb ik het gevoel dat ik u wel een beetje ken. Wat is uw verhaal mij uit het hart gegrepen! »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Stervenskunst

  Stervenskunst Het doseren van morfine is een vorm van geneeskunde, of beter gezegd: ‘stervenskunst’ die vooral een resultante is van klinische ervaring, intuïtie en normbesef. »»
  Reacties: 6 reacties


  Alles weten is alles begrijpen?

  Alles weten is alles begrijpen? Ondertussen is er onrust in het hele land over dit thema. Ethiek is echt ingewikkeld, maar zonder alle feiten te kennen kan je maar beter niet in het openbaar oordelen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Zorgtrots

  Zorgtrots Door alle narigheid in Tuitjenhorn voelde ik me bijna gedeprimeerd. Dat moet niet. Ik wil wel kwijt waar ik in onze zorg allemaal trots op ben en wat we moeten behouden. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Spuitjenhorn

  Spuitjenhorn In de discussie over collega Tromp dreigen twee emoties de zaken te vertroebelen: de verontwaardiging over de IGZ en de verbazing over het middel en de dosering. »»
  Reacties: 4 reacties


  De Zwarte Piet

  De Zwarte Piet Over de coassistent die de klok luidde, worden impliciet onaardige dingen gezegd. Ik hoop van harte dat haar begeleiders de moeite nemen ervoor te zorgen dat zij niet beschadigd wordt. »»
  Reacties: 2 reacties


  (Huis)arts vogelvrij?

  (Huis)arts vogelvrij? Het was een roerige week in huisartsenland. Waar je ook kwam, overal was de zaak Tuitjenhorn het gesprek van de dag. Verontwaardiging, boosheid, onbegrip en angst. »»
  Reacties: 2 reactiesUitzendingen over de zaak-TuitjenhornVeel gelezen blogs over Tuitjenhorn

25-10-2013   Spuitjenhorn
22-11-2013   Beste mevrouw Koster,
31-10-2013   Stervenskunst
27-10-2013   Alles weten is alles begrijpen?
27-10-2013   Zorgtrots


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Laatste reacties over Tuitjenhorn

  Ne me quitte pas

  Reactie: 'Patiënten hebben recht op passende zorg, ongeacht of zij ziek zijn geworden als gevolg van roken of andere leefgewoonten...'  »»


  Discussie palliatieve sedatie: 'Huisarts schat zich te deskundig in'

  Reactie: 'Ik wordt een beetje moe van al die deskundigen die zich een oordeel over ons werk aanmeten. Heb bijna nergens een deskun...'  »»


  Stervenskunst

  Reactie: 'Een bewonderenswaardige uitgebalanceerde bijdrage aan de discussie. Wijst de weg naar ruimte voor goed medisch handelen ...'  »»


  De Zwarte Piet

  Reactie: 'Zoals veel reacties is ook de reactie van collega Fogelberg kort door de bocht. Uit publicaties blijkt dat de co-assiste...'  »»


  'Liever Tromp aan het sterfbed dan de IGZ'

  Reactie: 'Door de zaak Tuitjenhorn ben ik de patiënten met betrekkelijk hoge doseringen morfine in onze praktijk van de afgelopen ...'  »»


  Spuitjenhorn

  Reactie: 'De feiten, zoals aangedragen door de publiciteitsmedia: Een letterlijk doodzieke patiënt doet een klemmend beroep op zij...'  »»


  (Huis)arts vogelvrij?

  Reactie: 'Ik ben blij, dat ik al jaren met pensioen ben! Het is niet te geloven, wat er over je heen kan komen, als je arts bent, ...'  »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd